ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Навършва се 1 г. от атаката на „Хамас“ срещу Израел

Изненадващото кърваво нападение на радикалната палестинска групировка „Хамас“ на 7 октомври миналата година, когато бяха убити 1200 души и 250 бяха взети за заложници, отприщи вълна от насилие между Израел и палестинците, пише БНР. Основните реакции на световните лидери на последвалите събития бяха срещу разширяване на конфликта и призиви за намаляване на напрежението в Близкия изток – цел, която не е постигната.

Израелската офанзива срещу „Хамас“ в Газа напредваше, но световното внимание се насочи към влошената хуманитарна ситуация в района. За година палестинските жертви в анклава надхвърлиха 41 хиляди, по данни на контролираното от „Хамас“ здравно министерство. От Тел Авив настояваха, че ще унищожат групировката и ще освободят заложниците. Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че наред с кампанията в Газа Израел се подготвя за реакция при необходимост и в други райони. 

Изявленията от Вашингтон в подкрепа на Израел се съчетаваха с настояване да се пази животът на цивилните. Президентът Джо Байдън критикува прекалените военни действия и безразборните бомбардировки. 

Над 100 от заложниците в плен бяха върнати по време на кратко примирие, но другите останаха в ръцете на „Хамас“. Ново прекратяване на огъня не беше постигнато.

Убити бяха много от командирите на групировката, включително лидерът Исмаил Хания.

С експлозии на пейджъри и ръчни радиопредаватели беше нанесен сериозен удар по членовете на ливанското радикално движение „Хизбула. Убит беше и самият лидер на движението Хасан Насрала.

 „Адът се отваря в Ливан“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по повод жертвите на израелските удари. В конфликт, който се разраства, въпреки че всички замесени страни твърдят, че се стремят към мир.

Израел бомбардира цели в Южен Ливан и Ивицата Газа през изминалия ден. Късно снощи ракети на „Хизбула“ удариха третия по големина израелски град Хайфа. Хиляди хора участваха в пропалестински протести в цял свят в навечерието на първата годишнина от смъртоносната атака на „Хамас“ срещу Израел.

Израел нанесе късно снощи нова поредица от въздушни удари в покрайнините на ливанската столица Бейрут. Засилени бомбардировки имаше също в северната част на ивицата Газа и в Южен Ливан. Палестински представители съобщават за 19 загинали при удар срещу джамия в ивицата Газа. Израелската армия обяви, че нейни самолети са нанесли удари по цели на разузнаването на „Хизбула“ в Бейрут, включително средства за събиране на разузнавателна информация, командни центрове, складове за оръжия и други инфраструктурни цели.

Междувременно Израел потвърди, че „Хизбула“ е извършила атака срещу град Хайфа. В съобщение на групировката се казва, че цел на атаката е била военна база южно от Хайфа. Полицията заяви, че са повредени няколко сгради и други имоти. Медии съобщиха, че 10 души са били ранени в северната част на страната.

Тази сутрин сирени прозвучаха в Централен Израел. Израелските военни заявиха, че са прехванали две подозрителни въздушни цели, изстреляни от изток.

Пропалестински демонстрации срещу Израел се проведоха вчера по целия свят – от Джакарта до Истанбул и Рабат, след митинги в събота в големите европейски столици, във Вашингтон и Ню Йорк.

Церемония по повод една година от началото на войната в Газа ще се проведе днес в Берлин, събития се подготвят и в други германски градове. Официална церемония ще се проведе и в Ерусалим. Президентът Ицхак Херцог ще оглави събитие в памет на жертвите на разсъмване в Сдерот, най-близкия израелски град до Газа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина